Következő élet...

Bölcs ember sosem búsul se élőkért, se holtakért. Mert nem volt, hogy ne léteztünk volna és nem lesz, hogy ne létezzünk valamennyien. (Bhagavad-Gita)

(re) Gazdasági világválság

2008.10.28. 01:17 :: akinom

A hétvégén egy villámlátogatást tettünk szülővárosunkba, célja pedig nagymamánk szülinapi ünnepsége volt. Még elég fiatal, így remélhetőleg jó sokszor fogunk hazalátogatni hasonló alkalomból :) Mint ilyenkor szokás, összejön a család és nemcsak finom ételek által gyarapodunk (kilókkal), hanem érdekes történetekkel és tapasztalatokkal is, melyeket a ritkábban látott rokonok osztanak meg egymás között.

Nem igazán szoktunk napjaink groteszk politikai kérdéseiben állást foglalni (főleg nem családi összejöveteleken), de most kivételesen hozzánk is betolakodott a nappaliba a pénzügyi válság témája. Mivel mostanában keveset járunk társaságba, így érdekes volt néhány különböző véleményt hallani e témában. Bár némely gondolattal nem értettem egyet, ez a rövid kis eszmecsere segített abban, hogy levonjam a végső következtetésemet a jelenlegi válságállapottal kapcsolatban.

Nem szeretnék túl mélyen belemenni a témába, így megpróbálom nagyon tömören összefoglalni a véleményemet. Nézőpontom szerint a szükségtelenül felhalmozott anyagi javak nem szolgálnak nemes célt, és általában a legtöbb baj okozói is. Úgy gondolom, hogy a pénz a hatalom “mértékegysége”, értéke pedig relatív. Relatív, mert mindig valamihez viszonyított, így az folyton változó. Ezért aztán kockázatos is. Egyszerűbben: a pénz értékmérő, és a piacon közvetítő szerepet tölt be. Azt csak óvatosan merem feltételezni, hogy azok az emberek akiknek célja, hobbija (vagy egyéb) a nagy vagyon gyűjtése, azok tisztában vannak ezekkel. De félek nem így van. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell gyarapodni, és hogy a pénz az rossz, csak úgy gondolom sokkal értékesebb dolgok vannak mint az anyagiak, és hogy nem a legnagyobb tragédia életünk során, ha vagyonunk pl. elértéktelenedik. (Sokkal inkább tragédia az, ha vagyongyűjtés közben elfelejtjük élvezni az életünket.)

Sokan bizonytalanok most, és sokan nagyon pesszimisták. Persze vannak olyanok is (jóval kevesebben) akik talán kicsit más szemmel szemlélődnek saját világukban. Talán ők könnyebben vészelnek át különböző válságokat.

Én úgy gondolom - többek között - a jelenlegi gazdasági világválság pontosan rámutat arra a problémára, hogy mennyire rossz irányba haladunk. Talán el kellene gondolkodni ezen egy kicsit komolyabban is.

 MM 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság pénz válság világválság vagyon

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezoelet.blog.hu/api/trackback/id/tr40735625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása