Következő élet...

Bölcs ember sosem búsul se élőkért, se holtakért. Mert nem volt, hogy ne léteztünk volna és nem lesz, hogy ne létezzünk valamennyien. (Bhagavad-Gita)

Csak kicsit vonulj el

2009.04.26. 20:53 :: akinom

"A zazen (zen meditáció) legfontosabb pontja pedig ez: kicsit mindig el kell vonulni az elménkbenadul pörgő világ elől az itt és mostba. Ez a gyakorlat. Ki kell fejlesztenünk és meg kell erősítenünk azt a képességünket, hogy itt és most legyünk. Ki kell fejlesztenünk magunkban a képességet, hogy azt mondjuk: "nem, nem csavarodok fel rá", hogy ehgyáltalán ezt választhassuk. Mert a gyakorlat percről pecre olyan, mintha választanánk mintha útelágazás elé éernénk: vagy erre megyünk, vagy arra. Mindig választunk percről percre, választunk a szép kis világ között amit az elménkben fel akarunk építeni, és a valóság között. És a valóság gyakran még egy zen sesshinen* is az, hogy fáradtak vagyunk, unatkozunk és fáj a lábunk. De amit megtanulhatunk abból, hogy ilyen kényelmetlenségek közepette is csendben ott ülünk, olyan értékes, hogyha nem lenne, akkor létre kellene hozni. Ha valamid fáj, nem tudsz felcsavarodni. Ott kell lenned vele. És nem mehetsz máshová. A fájdalom voltaképp nagyon értékes dolog."

                                                                                                     Charlotte Joko Beck

*Sesshin — egyhetes meditációs elvonulás

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás meditáció jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezoelet.blog.hu/api/trackback/id/tr551088028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása