Következő élet...

Bölcs ember sosem búsul se élőkért, se holtakért. Mert nem volt, hogy ne léteztünk volna és nem lesz, hogy ne létezzünk valamennyien. (Bhagavad-Gita)

"Terveket kovácsolni - Az ország üdvére"

2008.10.06. 15:25 :: akinom

Wuzi mondotta:

Hajdanán azoknak, akik az ország javára terveket kovácsoltak, legelőször is a száz csaláldnév viselőit kellett okítaniuk, és a tízezernyi nép jóindulatát kellett megnyerniük.

    Van a négy "nem-összhangzó". Ha nincs összhang az országban, akkor nem lehet hadsereget indítani; ha nincs összhang a hadseregben, akkor lehetetlen a hadrendet felállítani; ha nincs összhang a hadrendben, akkor nem lehet csatába kezdeni; ha pedig a csata menetében nincs összhang, akkor képtelenség győzedelmeskedni.

   Ezért azon uralkodó, aki a népe igénybevételekor rendelkezik az Úttal, előbb megteremti az összhangot, s csak utána kezd a nagy ügyek intézéséhez. Ha pedig nem mer megbízni a saját maga kovácsolta tervekben, akkor közölnie kell ezt az ősők templomában, értelmeznie kell az óriás teknős páncélja mutatta jósjeleket, és az asztrológiához kell fordulni tanácsért. S csak azután lehet mozgósítani a hadserege, ha mindezek a dolgok a háború szerencsés kimenetével kecsegtetnek.

   A népnek tudnia kell, hogy uralkodójuk szeretettel viseltetik sorsuk iránt, és aggódik haláluk miatt. Ha pedig az uralkodó eléri, hogy ez ilyeténképpen legyen, akkor a nehézségekkel találkozván katonái előre törnek, s akár meg is halnak, hogy dicsőséget szerezzenek, ám azt, hogy éltüket menekítve megfutamodjanak, szégyennek tartják.

      Az idézet Szun-ce, A háború művészete című könyvéből való.

                                       

 

 

       Szeretettel ajánlom a könyvet a magyar politikusok figyelmébe.

       Hátha nem olvasták még :)

       MM

Szólj hozzá!

Címkék: politika győzelem sors nép dicsőség összhang háburú

A bejegyzés trackback címe:

https://kovetkezoelet.blog.hu/api/trackback/id/tr89699587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása